16/11/06

La nostra llengua (article d'opinió)



La llengua oficial de Catalunya és el català. Sí, bé, i el castellà també. Però la nostra llengua, la de tots els catalans i catalanes, és la citada en primer lloc. Però TOTS la utilitzen? Malauradament no. Molts ciutadans/es de Catalunya no usen el català com a llengua normal de comunicació i, al meu entendre, això hauria de canviar per gaudir d’una autèntica normalització lingüística. Crec que s’ha de preservar la cultura del nostre país i, per tant, la seva llengua també ja que n’és una part important.
Són sobretot els immigrants i fills d’immigrants espanyols i d’altres parts del món els que no solen parlar en català. No tinc res en contra d’ells, però és la realitat. Perquè és així? Potser perquè no s’han preocupat en aprendre la llengua pròpia del nostre país ja que amb el castellà la gent ja els entenia. És un problema d’ells o del govern de Catalunya que no posa mitjans suficients per a que tothom parli català? Jo penso que una mica de cadascun. De tota manera ja fan bé que a les escoles l’ensenyament sigui bàsicament en català. Però hi ha un altre problema: els alumnes, al sortir de l’escola parlen en castellà. Quina és la raó si es passen tot el dia escoltant als mestres que parlen català? Encara no ho acabo d’entendre.
En època de Franco, quan el català estava prohibit a les escoles i a les administracions, molta gent volia parlar en català i al carrer ho feien. Què passa? Què hi ha gent, sobretot joves, que parla la llengua que va en contra del que diu el govern? Ara que hem aconseguit més reconeixement de la nostra llengua l’hem de perdre perquè alguns no la volen parlar? Crec que no és just.
En la mesura que puguem hauríem de fer que al carrer se sentís més el català, que a les botigues et responguin en català (n’hi ha moltes en que no ho fan) i que tots els nens i joves, que van a l’escola i per tant saben català, el parlin també fora de l’àmbit escolar.
Si tots els catalanoparlants estem units i lluitem per la nostra llengua, podem fer que aquesta visqui molts més anys i sigui utilitzada per més gent. Així potser també aconseguirem més reconeixement a la resta d’Europa.



Dóna corda al català!

3 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Salut! tot i que comparteixo la teva preocupació per la llengua,principal (però no únic!)referent de la nostra cultura, comparteixo pocs punts del teu anàlisi:

La normalització linguística no consisteix en fer que tothom parli en català: consisteix en fer que tu puguis parlar a tohom en català; la diferència és potser subtil, però determinant. Es tracta de poder viure plenament en català, donant la possibilitat a la gent de triar, que és la possibilitat de ser realment lliures (un altre dia, pots obrir un post sobre la llibertat i hi filosofarem tots).

Dius que els que no parlen català són bàsicament immigrants espanyols i els seus fills. Potser influida pel lloc on vius, però això no és del tot cert. Molts catalans ámb un munt de cognoms catalans (llegir: Pujol, Serra, Roca, Borrell, per citar-ne alguns, suposo que ja veus per on vaig) no tenen cap problema a canviar de llengua a la mínima: recorda el que digues un gran pensador català (nascut a Alcoi): "una llengua no es perd perque els que no la saben no l'aprenen, es perd perque els que la saben no l'usen"(ja tens una altra frase pel frassari!)

El Govern... sí, podria ser més dur: podria, per exemple, aplicar la llei. Però la solució no és coaxionar: la solució és convertir el català en una llengua útil, que quan entris a uma feina sigui necessari coneixe'l, no només per ser funcionari.

El que dius sobre el franquisme... és una època molt mitificada: molt catalanisme, molta llibertat però, com diu la Trinca, a l'hora de la veritat, tots cagats de por. La lluita antifranquista està molt mitificada.

Bé, no m'enrollo més! si t'interessa el tema, ja en parlarem, els diumenges a les 7!

Natxo PV ha dit...

Hola!
Magra molt el teu bloc!
Sobre aquest temà m'agradari esmetar la situació del Pais València que és molt més alarmant!!
Conec a gent que contes als metres de catala en castella és vergonyos.
A més el nobre de castellanoparants iguala o supera al de catalnoparlants!!

Bo adéuu!!
Gran bolc